Vandaag een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk. Wat mij overkwam. En jou misschien ook kan overkomen. In wat voor vorm dan ook. Ik neem je even mee in mijn verhaal. Ik had mijn keukenvloer gedweild.  Ik geef eerlijk toe dat ik dat niet heel vaak zelf doe. Dus mede hierdoor was ik supertrots op het glimmende & blinkende resultaat. Terwijl ik daar gelukzalig sta te zijn, hoor ik gerommel bij de achterdeur.

De keukendeur vliegt open. Met een onverstoorbare blik en koptelefoon op, sjokt zoonlief over mijn natte vloertje. Waarbij hij zeven keer een patroon met ribbels en noppen, ter grootte van maat 43, achterlaat op mijn blinkende vloertje.

Ik ontplof. Mijn zoon ploft ook. Maar dan op de bank. Terwijl ik vittend & kijvend mijn zoon van alles en nog wat naar zijn hoofd slinger, gebeurt er dit. Voor de vorm gaan de oordoppen af. Hij draait zijn hoofd zo goed en kwaad het gaat in mijn richting. En zegt: ‘Doe eens ff relaxed, het is maar een natte vloer’. Waarna de doppen weer op gaan. Focus op het kleine schermpje. Probleem opgelost.

Daar stond ik dan. Met stoomwolkjes uit mijn oren. Te reflecteren op wat er zojuist in mijn eigen keuken gebeurde. En ik kon niet anders dan mijn zoon gelijk geven. ‘Doe eens ff relaxed’.

Dit soort dingen overkomt ons allemaal. In allerlei soorten, maten en situaties. Je bent tenslotte maar een mens. En toch is het handig om af en toe eens met een afstandje naar de situatie te kijken. Naar jouw eigen natte keukenvloertje, om zo maar eens te zeggen.

Wat kun je nu leren van dit puberverhaal en het natte keukenvloertje?

Les 1: Mijn puber had gelijk. Relax. Want zeg nu zelf. Hoe erg is het, die  zeven voetstappen. Een beetje frustrerend in eerste instantie. Geef ik eerlijk toe. Maar er spettert geen bloed tegen de muur. En als het vloertje droog is, zie je er (bijna) niks meer van.
Dus: neem situaties eens wat relaxter op. Dan hoeft je stresssysteem geen overuren te draaien. En dat scheelt je bakken energie. Waardoor je minder moe bent (mijn belangrijkste leerpuntje, zullen we maar zeggen).

Les 2: Plof eens wat vaker in plaats van te ontploffen. Oftewel, ga eens wat vaker zitten, hangen of liggen. Net zoals onze pubers. Je stresshormonen en je neurotransmitters gaan zo in veel meer harmonie met elkaar om. Fijn voor jou en fijn voor je omgeving.
Dus: neem op tijd je rust. Bijvoorbeeld door te gaan zitten als je keukenvloertje toch moet drogen. Of als je aan het eten bent. Zonder tegelijktijdig duizend-en-een andere dingen te doen. Ook een goeie om eens over na te denken. Dan heb je ook minder last van les 1.

Les 3: Ons darmstelsel heeft, bij de meeste van ons, een paar keer per dag van last van ‘een puber die over je natte keukenvloertje loopt’. Oftewel, hoeveel rust geef jij je darmen? Vele van ons eten de hele dag door (ook 3 maaltijden met 3 tussendoortjes reken ik hieronder……). Net als je darm zijn taak van verteren heeft uitgevoerd, en een natte lap over de binnenkant haalt, komt de volgende lading alweer binnen. Terwijl je darm even had willen genieten van een schoon & blinkend vloertje. Helaas. Hij moet weer aan de bak. Geen wonder dat er zoveel mensen last hebben van ontploffende darmen en andere opstanden vanbinnen.
Dus: Geef je darm de tijd om af een toe wat schoonmaakwerkzaamheden te doen. En dat lukt stukken beter als je les 1 en 2 beter beheerst. Trouwens, als het van binnen begint te rommelen, wil dat vaak zeggen dat je darm druk is met dweilen. En dat hij daarna even wil genieten van zijn natte keukenvloertje 😉.

Hopelijk heb je iets aan deze lessen. Wil je nog meer tips, uitleg of gewoon eens wat overzicht in de wonderlijke (maar leuke!) wereld van voeding & eten?

Kom dan op donderdagavond 23 mei naar mijn workshop ‘eet je moeiteloos fit-over-de-40’. Ik heb nog een paar plekjes over. Opgeven kan via contact@willieanne.nl.
De kosten zijn € 12,50. En dan mag je ook nog gratis een introducee meebrengen.

 Zien we elkaar?

Liefs Willieanne

PS. Op woensdag 19 juni is er weer een kookworkshop. Je kunt je hier opgeven.

PSS. Wil je me helpen? Samen met een student van TU Enschede werk ik aan een app voor een overzichtelijke maaltijdplanning. Dé basis voor een gezonde eetstijl. Om het prototype te kunnen testen, heeft Renske info nodig. Wil je deze korte vragenlijst invullen? Alvast bedankt!

 

willieanne