Lekker eten is me met de paplepel ingegoten. Van huis uit. Mijn moeder hield van koken. Vanuit haar moestuin toverde ze allerlei lekkers op ons bord. Met heel veel liefde bereid.

Tot het noodlot toeslag. Op mijn twaalfde kreeg mijn vader darmkanker. Paniek. Maar mijn moeder nam resoluut het heft in handen. Naast de reguliere behandeling startte mijn vader met het Moermandieet.

Heel veel groenten en fruit werden er gegeten. En alles zo onbewerkt mogelijk. Volkoren brood bakte mijn moeder zelf. En suiker, vlees, koffie en alcohol werden geschrapt van het menu. Als kinderen aten wij gewoon mee. We wisten niet beter.

Hier heb ik leren inzien wat écht eten met je doet. Mijn vader veranderde in no-time van een hele zieke man, in iemand met tomeloze energie. Hij heeft nog heel veel jaren in goede gezondheid mogen leven.

Toen ik diergeneeskunde ging studeren opende zich een totaal nieuwe wereld voor mij. Het voorbeeld wat ik van huis uit had meegekregen was snel vergeten. Het werden etentjes. En feestjes. Ik at en dronk alles wat los en vast zat. Dat was te zien ook. Ik werd in enkele jaren minstens 10 kilo zwaarder en kreeg last van een hoge bloeddruk. 

Het hoogtepunt van mijn gewicht bereikte ik na het krijgen van drie kinderen. In anderhalf jaar tijd. Ik kwam twintig kilo zwaarder uit de strijd. Zelfs nadat ik mijn tweeling zes maanden aan de borst had gehad.

Tijdens een familiereünie nam ik een besluit. Ik zag een deel van mijn nichten weer eens. Allemaal stukken ouder. En allemaal superslank. Ik voelde me mega naast hen. Diep van binnen voelde ik: ‘dit gewicht wil ik niet meer.’

Ik begon aan een crashdieet. Het werd punten tellen. Drie punten voor een wijntje. Drie punten voor een boterham. De keuze was snel gemaakt. Het werd geen boterham. Ik viel waanzinnig af. En als kers op de taart werd ik heel erg ziek. Twee weken op bed met 40 graden koorts. Inclusief kaak- en voorhoofdsholteontsteking. En bloedarmoede. 

Dat was dus niet de manier. Ik ging op zoek naar informatie over voeding. Vanuit mijn studie had ik veel medische kennis. Die vulde ik aan door alles te lezen wat los en vast zat. Zo ontwikkelde ik mijn eigen gezonde eet- en leefstijl. Die verbluffend veel leek op de manier van eten die ik van mijn moeder leerde. En waardoor al haar wijze lessen van vroeger weer langzaam een plekje kregen in mijn leven. 

Deze manier van eten is mijn nieuwe rode draad geworden. Waardoor ik makkelijk kan schakelen als mijn ambitieniveau weer eens iets hoger is dan mijn energieniveau. Een manier van eten waarbij je niet hoeft te wegen. Of nog erger. Te tellen. Waarbij geen ‘verboden vruchten’ bestaan. Maar wel veel lekkere groenten. Waarbij mijn hele gezin kan mee eten. En dat (meestal 😉) ook nog lekker vinden. En niet te vergeten. Waarbij ik makkelijk op gewicht kan blijven. Al jaren.

En dat wil ik graag delen met andere vrouwen. Ondernemende 40+ vrouwen. Die een drukbezet leven leiden. Met een baan of een eigen bedrijf, een gezin en een rijk sociaal leven.

Maar die ook merken dat ze ouder worden. Zich minder fit & gezond voelen. Vaker dan vroeger last hebben van een pijntje hier en een kwaaltje daar. Die last hebben van de overgang. En sukkelen met hun gewicht. Vrouwen die beseffen dat ze beter voor zichzelf moeten zorgen. Geen idee hebben van wat ze nog moeten geloven. En die door de bomen het bos niet meer zien. Wat is er nu nog gezond?

Vrouwen die zoeken naar een eet- en leefstijl die bij hen past. Die ze de rest van hun leven kunnen volhouden. Die een steuntje in de rug willen. Een stok achter de deur. Net wat nodig is. Voor al deze vrouwen heb ik mooie programma’s ontwikkeld. Programma’s waarmee je je eet- & leefstijl een gezonde boost geeft. Zonder poespas of rare fratsen. Gewoon gezond genieten.

Ik geloof erin dat iedereen mijn systeem kan leren. En dat gezond eten ook voor jou net zo makkelijk kan worden als elke dag je tanden poetsen. Jouw inzet? Commitment en een beetje van je tijd.

Als je me beter leert kennen zul je ontdekken dat ik houd van humor & woordgrappen. En van Jip & Janneke. Lekker simpel. Ik houd er ook van om met mijn gezinnetje (mijn man Richard & onze 3 pubers) mooie reizen te maken. Van fotograferen (vooral mijn eigen bak- & braadseltjes). Ik houd van mensen om me heen. En om op zijn tijd lekker alleen te zijn. Liefst met een goed boek op de bank.

Wat kan ik voor jou betekenen? Ik help je graag! 

 

103-122

Willieanne van der Heijden is oprichter/eigenaar van Willieanne.nl

Ze helpt 40+ vrouwen die zich fitter & gezonder willen voelen met het ontwikkelen van hun eigen gezonde eetstijl,  waardoor ze letterlijk & figuurlijk lekkerder in hun vel komen zitten.

Haar methode bestaat uit 5 pijlers: willen, weten, kunnen, doen & doorgaan. Hierbij is de basis is gebaseerd op wetenschap. Dit wordt aangevuld met ruime eigen ervaring. Ze maakt het af met een flinke scheut gezond boeren verstand.

Willieanne is Vitaminecoach en Orthomoleculair Therapeut (io). Eerder werkte ze ruim 16 jaar als Hogeschooldocent in het Hoger Beroeps Onderwijs als docent, onderzoeker en onderwijsontwikkelaar. Willieanne werkte altijd op het snijvlak van (stads)landbouw en humane voeding & gezondheid. Ze studeerde af in de diergeneeskunde in 1998.

In haar vrije tijd is Willieanne enthousiast hobby-kok en amateurfotograaf. Ze is getrouwd met Richard en moeder van drie kinderen.