‘Tja, het zit in onze familie nu eenmaal in de genen’, vertelt Irene me tijdens onze kennismaking. ‘Mijn moeder is altijd te zwaar geweest. Ik worstel zelf ook al mijn hele leven met mijn gewicht. En ik zie het ook bij mijn dochter. Ze is net 15 geworden en wordt nu echt veel te stevig. Maar ik moet het niet wagen om er iets over te zeggen. Ik krijg gelijk een grote mond en naar mijn hoofd geslingerd of ik zelf wel weet hoe ik er uit zie. En ik snap het heel goed dat ze dit niet trekt, want mijn moeder had vroeger ook altijd iets op mijn gewicht en eetgedrag aan te merken.

Ik zie dat het Irene raakt. En het is niet de eerste keer dat ik zo’n soort verhaal hoor. De onderliggende kwestie is eigenlijk; hoe kan ik mijn kind behoeden voor iets waarvan ik zelf de negatieve gevolgen ken. Te zwaar zijn of jezelf te zwaar voelen. Hierdoor minder energie hebben dan je zou willen. Last hebben van lichamelijke klachten waar je niet om hebt gevraagd. Of zoals Irene het zelf noemt: Ik heb levenslang gekregen als het gaat over mijn gewicht.’

En ik snap het zo goed wat Irene en al die andere vrouwen bedoelen. Wie wil nu niet zijn kinderen beschermen voor dingen waarvan jezelf de vervelende gevolgen maar al te goed kent. Dus praat ik altijd verder over deze genetische component. Die vaak de Zwarte Piet krijgt toegeschoven.

Ik heb slecht nieuws. Deze genetische component is helaas een vast gegeven. Je genenpakket heb je nu eenmaal gekregen. Zonder bonnetje om te ruilen. Maar het echte probleem zit ergens anders. In de manier hoe die genen worden gevoed. En daar zie ik vaak hele andere patronen. Minder optimaal. Die ook overerven. Niet via de genen. Maar via aangeleerd eetgedrag. Wat generaties wordt doorgegeven.

Maar ik heb ook goed nieuws. Deze gedragspatronen kun je doorbreken. Niet moeiteloos en vanzelf. Dat niet. Maar zwaar en lastig hoeft het niet te zijn. Als je bereid bent om te leren. Open staat voor verandering. Een mindset wilt aannemen dat gezond eten leuk, lekker en gezellig is.

Kinderen kun je hierin prima meenemen. Gewoon door het voor te leven. Ze je eigen resultaten te laten zien. Een fittere versie van jezelf. Met een passend gewicht. Dochters (en ook zonen ;-)) komen vanzelf naar je toe. Stellen vragen. Die je alleen maar hoeft te beantwoorden. Of voor te doen. Zonder te pushen. Zonder kritiek te geven op dat wat in jouw ogen niet goed gaat bij je kind. Zonder dat eeuwige excuus van die genen.

Hoe dan?, vraag je je misschien af. Door de hand in eigen boezem te steken. En daarna uit de mouwen. Want iedereen kan veranderen. Ook jij. Ook jouw familie. Het enige wat nodig is, is in actie komen. En hulp inroepen als je niet weet waar je moet beginnen.

Laat ik het nu heel erg leuk vinden om jou hierbij te helpen. Helpen om aangeleerde patronen te doorbreken. Ik laat je niet met de rotzooi zitten. Ik help je om ze te vervangen voor nieuwe. Patronen die ik ooit zelf kreeg aangeleerd. En die mijn leven hebben veranderd. Van altijd moe met allerlei vage klachten, tot fit en lekker in mijn vel. Klik hier en vraag vandaag nog een gesprek aan.

In dit gesprek gaan we samen bekijken wat jij nodig hebt en hoe ik je daarbij kan helpen. Nog bedenktijd nodig? Bedenk dan wat er morgen anders is dan vandaag.

Ik hoop je snel te spreken.

Liefs Willieanne

Ps. Op mijn Facebook pagina deel ik heel regelmatig tips en recepten waardoor gezond eten een stuk simpeler wordt. Like mijn Facebook pagina zodat je niks hoeft te missen.

 

admin