Voedingshypes. We worden ermee doodgegooid. De ene goeroe is nog niet van het toneel verdwenen of de volgende staat alweer in de spotlight. Ik heb er niet zoveel mee.

Net zoals wat de Dikke van Dale erover zegt: 
hype (de; m; meervoud: hypes) 1 iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt, maar weinig voorstelt
 
Sommige hypes lijken toch een blijvertje te worden. Zoals de ‘koolhydraatarm-hype’. Omdat er veel gezondheidsvoordelen mee te behalen zijn. Waarschijnlijk heb je er al wel eens aan gesnuffeld. Aan dat koolhydraatarme. Omdat je niet aan wilt komen (of liever nog wilt afvallen). Omdat je je fitter wilt voelen. Meer energie wilt krijgen. Of omdat je 100 wilt worden in goede gezondheid. Herkenbaar?
 
De voordelen van koolhydraatarm stapelen zich wetenschappelijk op. Een kleine opsomming:
– Het gaat insulineresistentie tegen. Want er komt minder vrije glucose in je bloed
– Je bloedglucosespiegel blijft veel stabieler. Dus jij blijft ook stabieler
– Je gaat veel makkelijker over op vetverbranding. Dus je ‘vetvoorraadjes’ worden weggewerkt
– Allerlei bloedwaardes verbeteren (zoals bijvoorbeeld je bloedruk en je cholesterol)
 
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles bij elkaar geeft het een vele kleinere kans op het krijgen van allerlei narigheid (een lijstje dat ik vast niet hoef op te sommen).
 
Je denkt nu misschien bij het zien van als deze voordelen: ‘Wat zit je nu te zeuren over één zo’n woordje. Alleen maar positief toch?’
 
Dat komt omdat ik niet blij word van het woord.

Koolhydraatarm.

Het is zo’n ’armoedige’ benaming. Niemand wil arm zijn. We willen allemaal liever rijk zijn. Misschien hoeft dat voor jou niet uitgedrukt te worden in geld. Maar vast wel in geluk, voorspoed en gezondheid. 
 
En een armoedig woord voor zoiets moois als eten vind ik jammer. Alle aandacht gaat uit naar wat je niet mag eten. Waardoor eten een negatieve lading krijgt. Zonde!
 
Ik houd daarom van omdenken. Want als je minder koolhydraten eet, ga je vanzelf meer van andere dingen eten. Groentes bijvoorbeeld……
 
Ik pleit dus voor een nieuw woord. Groenterijk*. Klinkt toch veel prettiger? Hiervan mag je zoveel van eten als je wilt. Bij alle maaltijden (graag zelfs). Je hebt ze in alle kleuren van de regenboog (gezellig al die kleurtjes). Spotgoedkoop als je mee-eet met het seizoen (voor als je rijk wilt worden). En met heel veel andere gezondheidsvoordelen (waar ik vast nog wel een keertje op terugkom).
 
Bij mijn nieuwe woord zie je zo’n mooi * (sterretje) staan. Dit is om te voorkomen dat mijn mailbus gaat ontploffen met reacties. ‘Groenten zijn toch ook koolhydraten?’. Daarom alvast een disclaimer. 
 
Klopt. Groenten bevatten ook koolhydraten. Zeker de knollen, bollen en wortels onder ons. Maar ik denk dat we het er snel over eens zijn. Dat het beter voor je is om je maag te vullen met knollen en bollen in plaats van witbrood, pizza, poffertjes, pannenkoeken, patat, een Chinese rijstafel (zonder tjaptjoi dan 😉) en choco-honeypops. 
 
Ik hoop daarom dat jij vanaf nu ook ‘groenterijk’ gaat eten in plaats van ‘koolhydraatarm’. Ik zeg altijd maar zo: ‘daar waar groenten zitten, kan geen brood zitten’. Hetzelfde eindresultaat. Met een veel mooier woord.
 
Dus. Spread the word. Laten we gaan voor GROENTERIJK als hét woord van 2019.
 
En geniet met volle teugen van het leven. En van je groenten.
 
Liefs, 
 
Willieanne
 
PS. Wil jij weten wat ‘groenterijk’ kan betekenen voor jouw persoonlijke gezondheid? Vraag een gratis inspiratiegesprek aan. Samen kijken we wat voor jou haalbaar is.
 
PSS. Ik heb nog een paar plekken voor ‘de grote schoonmaak’. Een kort programma waarbij je een maand lang alleen dát gaat eten waar je lijf iets mee kan (yep, lekker veel groentes). Interesse? Stuur een mailtje naar contact@tijdvoorpauze.nl. En ik stuur je meer informatie toe.
 
PSSS. Stuur deze mail gerust door aan al jouw koolhydraatarme vriendinnen, zussen, buurvrouwen of collega’s. Dat ze groenterijk mogen gaan genieten 😉.
 

 

admin