Deze week zat ik samen met mijn dochter voor de tv. We keken naar een herhaling van Geer & Goor. Grappend en grollend waren de heren druk in de weer met oudjes. Bij een dametje in een rolstoel stonden ze iets langer stil. Geer vroeg haar hoe het was om oud te zijn. Waarop deze mevrouw antwoordde, As je nie meer ken lope, is tur niks mir an’. Plots liep Goor weg. Hij was erg geraakt. ‘Zo wil ik nooit worden’, was zijn uitleg terwijl hij de tranen van zijn wangen wreef.

Tja, dat was weer iets om over na te denken. Want ik dacht er (ook met tranen in mijn ogen) precies hetzelfde over. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. En niemand kan in de toekomst kijken. Niemand weet wat er jou wordt gegund. Of niet.

Al mijmerend gingen mijn gedachten naar mijn lieve moedertje. Tachtig is ze geworden dit jaar. En nog heel gezond en vol energie. Altijd een volle agenda. Altijd in de weer. Haar is het tot nu toe gelukt.

Vanuit de theorie kan ik haarfijn uitleggen hoe je gezond ouder wordt. Of de kans daarop vergroot. ‘Maar wat is nu eigenlijk het geheime elixer van mijn moeder’, vroeg ik me af. En dat geheim werd me afgelopen week onthuld. Vanuit een onverwachte hoek. Ik zal je vertellen wat er gebeurde.

Toen mijn moeder tachtig werd, wilde ze een nieuwe telefoon.Waarmee ik ook kan appen’ zei ze. ‘Want ik heb het gevoel dat ik van alles mis’. Zo gezegd zo gedaan. Er kwam een Doro, speciaal ontworpen voor ouderen. Maar dat appen met een fotootje erbij kreeg ze maar niet onder de knie.

Tot vorige week. Toen de juf in mij wakker werd. ‘Ze moet gestructureerder oefenen’, dacht ik. ‘Met een onderwerp wat ze leuk vindt. En met heel veel herhaling.’ De opdracht die ik gaf was simpel. Stuur me drie keer per dag een fotootje van wat je gaat eten’.

En in de dagen die volgden, ontvouwde zich het geheim van gezond ouder worden. Onder mijn neus. Ik kreeg netjes drie keer per dag een fotootje. En zag dus wat ze at. En wat ze deed. Ik geef je hieronder een klein inkijkje.

Natuurlijk weet ik dat mijn moeder gezond eet. Maar nu ligt het bewijs gewoon voor me. Geen moeilijk gedoe waar ze bij na moet denken. Nee, haar manier van eten is moeiteloos vervlochten in haar hele zijn.

Maar er was nog iets wat ik ontdekte. Wat ik natuurlijk wel wist, maar nu pas tot me doordrong. Mijn moeder heeft namelijk een moestuin. Genoeg voor het halve dorp. Naast heel veel groenten, verschaft deze tuin mijn moeder enorm veel plezier. En beweging. Niks geen fitness of yoga. Gewoon natuurlijk bewegen & ontspannen.

Maar het belangrijkste inzicht kwam na dag 5. Er kwamen veel foto’s voorbij. Soms wat vaag. Of een beetje scheef. Soms een onbedoelde selfie. Maar ze bleven komen, die foto’s. En ze werden beter en beter. En ik besefte me dat ik oog in oog stond met misschien wel het meest belangrijke ingrediënt voor gezond ouder worden. Komt ie. Blijf open staan voor nieuwe dingen. Blijf open staan voor leren. En geef nooit op. Ook al ben je tachtig.

Zo trots ben ik op dat moedertje van mij. Zij laat mij in een paar dagen zien hoe je dat doet, gezond ouder worden. Een inkijkje, gratis en voor niks. Zonder tientallen jaren van duur onderzoek.

De liefde voor gezond eten heb ik meegekregen van mijn moeder. En wil ik heel graag overbrengen aan andere vrouwen. Die zich afgetobd moe voelen. Last hebben van vage klachten die ze vroeger nooit hadden. Of worstelen met hun gewicht. Natuurlijk in een moderner jasje gegoten, passend bij deze tijd. Voor vrouwen met een drukke baan en dito gezin.

Wil jij ook blijven leren? Wil jij kennis maken met mijn methode? En daarmee een voorschot nemen op gezond ouder worden?

Kom dan naar mijn workshop ‘eten zonder diëten’.

Er zijn nog 2 plekken beschikbaar.

Wil jij op een van deze twee stoelen zitten?

Meld je dan hier aan.

Tot ziens.

Liefs Willieanne.

Ps. Heb je mijn Facebookpagina al geliket? Hier deel ik dagelijks tips & inspiratie over gezond eten en leven.

admin