We hebben weer een reeks feestjes achter de rug. Pasen, Koningsdag en natuurlijk bevrijdingsdag. Ik vind deze dagen heerlijk. Zeker als we zulk mooi weer hebben als met Pasen. Laat nog maar wat doorkomen’, zou ik zeggen.

Wat ik wel bijzonder vind, is de evenredige correlatie van feestjes en lekkere dingen met één bepaald woord. Een stom woord vind ik.

Guilty Pleasure.

Te pas en te onpas hoor ik vrouwen om mij heen dit woord gebruiken. Of het nu gaat om nog een chocolade eitje met Pasen. Oranjekoek met Koningsdag. Of een koud rosétje op het terras met mooi weer.

Altijd weer datzelfde woord.

Oh, eigenlijk moet ik dit niet nemen. Maar het is zó lekker. Echt mijn guilty pleasure….’.

Raar toch. Guilty pleasure. Je schijnt dan iets te eten of te drinken wat ‘eigenlijk niet mag’. En daar voel je dan bij voorbaat al schuldig over. Het is goed óf fout.

Niet mijn ding. (Trouwens, even of the record. Ooit een man dit horen zeggen? (‘Hé Ab, biertje?’. ‘Oh Kees, je maakt het me wel moeilijk. Bier is echt mijn guilty pleasure. Dit zou ik eigenlijk niet moeten doen. Vooruit dan. Eentje.’)

Dus. Wat mij betreft mag dit woord op de lijst van woorden die we niet meer willen horen’.

Maar hoe ga je dan om met al dat lekkers wat aan de lopende band wordt aangesjouwd tijdens dagen als Pasen, Koningsdag en 5 mei? Of op al die feestdagen die nog in het vooruitzicht liggen? Want jezelf ongelimiteerd volstoppen is geen goed idee. Als we het hebben over chocola, taartjes en Prosecco. Of Italiaans schepijs en al die BBQ’s die nog gaan komen.

Ik geloof daarom in ‘meer of minder’. En in ‘af en toe’Door je namelijk schuldig te voelen over iets wat ‘eigenlijk niet mag’, gaat het je nooit lukken om een positieve en gezonde eetstijl te ontwikkelen. En ga je het stiekem doen. Waar je zelf bijstaat. En waarvoor je je dan weer schaamt. Mind my words.

Daarom introduceer ik een alternatief.

Planned Pleasure.

Minder sexy. Geef ik toe. Maar wel veel praktischer. Zonder schuldgevoel en stiekem gedoe.

Hoe gaat dat in zijn werk, van die geplande pleziertjes?

Als volgt.

 1. Maak een lijst van al jouw guilty pleasures (TIP: beperk je tot eten, anders wordt de lijst misschien heel lang….)
 2. Kies er 2 dingen uit waarvan je denkt: ‘zonder dit, overleef ik het echt niet’.
 3. Schrap de rest!
 4. Kies elke week 1 of 2 momenten uit voor jouw planned pleasures.
  Een voorbeeldje. Je houdt erg van chocoladetaart. Sta jezelf toe om één keer per week een stukje te eten.
  Stel wel eisen: het moet de allerlekkerste zijn die je in de wijde omtrek kunt krijgen.
 5. Pak het mooiste bordje/bakje/glaasje wat je in huis hebt. Doe je planned pleasure erop/erin.
 6. Nestel jezelf op de bank (of wat jij prettig vindt). En.
 7. GENIET VAN ELKE HAP/SLOK.

Moeilijker is het niet. Sta jezelf af en toe iets toe wat je ECHT lekker vindt. En schrap de rest. Mooier kan ik het niet maken. Wel makkelijker.

Laat je me even weten wat jouw planned pleasures worden of zijn?

Liefs Willieanne

PS. Kom je naar de workshop eet je moeiteloos fit-over-de-40’? Je leert in één avond dé 5 basisstappen om stralend & vol energie door het leven te gaan. Ook na je 40e.
Het is op donderdag 23 mei van 19.30-21.30 uur te Dalfsen. De kosten zijn maar € 12,50. En voor dat geld mag je ook nog een introducee meebrengen.
Allemaal ter ere van mijn nieuwe bedrijfsnaam en website. Opgeven kan van contact@willieanne.nl

PPS. Op woensdag 19 juni is er weer een kookworkshop ‘Zomerse maaltjes; zonder pakjes & zakjes natuurlijk’. Je kunt je hier aanmelden.

PPPS. Volg je me al op FacebookInstagram en LinkedIn?
Hier deel ik regelmatig handige tips en recepten voor volop energie en een gezond lijf.

 

willieanne