Het is herfstvakantie bij ons. Heerlijk. Traditiegetrouw hebben we die week altijd een familie-uitje. De kinderen mogen kiezen. Licht nerveus wacht ik het verzoeknummer van dit jaar af . Hopelijk kiezen ze voor de dierentuin. Met een pretpark kan ik ook nog leven. Als ze dat éne ding maar niet gaan vragen.

Dat éne ding is bowlen. Daar heb ik ronduit een hekel aan. Mijn tennisarm speelt op. Van de akoestiek wordt ik tureluurs. En ik kán het helemaal niet. Mijn ballen zijn net zo onvoorspelbaar als het leven soms kan zijn. En daar zit een rare hersenkronkel. Ik heb een hekel aan het fysieke spel. Maar ben gek op mijn bowlingbaanmetafoor.

Die zal ik je even uitleggen. Heel vaak krijg ik namelijk van vrouwen te horen ’Tja, wat maakt het eigenlijk uit. Wel of niet gezond eten. Ik ken namelijk iemand….’. Dan volgt meestal een triest verhaal van een (te) jonge man of vrouw. Iemand die supergezond at. Geen alcohol dronk. Altijd in beweging was. En die toch getroffen werd door een ernstige ziekte.

Of het omgekeerde. Die ene man die zijn hele leven volop heeft gerookt en gedronken. Voor wie zijn krantje ophalen de enige beweging was. En die groenten steevast bestempelde als konijnenvoer. Toch is hij 97 geworden.

Als ik dat hoor is het tijd om mijn bowlingbaanmetafoor uit te leggen. Ons leven is niet maakbaar. Het is soms net zo onvoorspelbaar als de bowlingballen die ik gooi. En gezond eten geeft geen garantie. Dat is de schaduwkant. Misschien denk jij ook wel eens ‘wat heeft het allemaal voor zin’. Maar er is ook een zonnige kant aan het verhaal. Je moet er anders naar willen kijken. Want je kunt wel degelijk sturen.

En daar is dan die bowlingbaan. Stel je voor. We hebben drie banen. Op de middelste baan wordt gegooid met een gewone bowlingbal. Een gemiddelde amateur (niet ik dus ;-)) zal de eerste worp zo’n 5 pionnen omgooien (of ‘pins’ voor de echte liefhebber). Dit staat symbool voor de kans dat iemand gedurende het leven getroffen wordt door een ernstige ziekte.

Schuiven we door naar rechts, naar baan drie. Daar wordt gegooid met een kleine skippybal. Je snapt het al. De kans dat er een stuk of 8 tot 9 in een keer omgaan, is behoorlijk groot. Maar er blijven er ook 1 of 2 staan. Beschouw deze baan als een ‘ongezonde leefstijl’. Er is altijd een klein percentage mensen die met zo’n leefstijl heel oud wordt.

Stappen we weer twee banen naar links. Komen we aan op baan één. Daar wordt gegooid met een jeu de boules bal. Met zo’n balletje iets raken is best lastig. Maar 1 of 2 pionnen kunnen best om gaan. Terug naar het echte leven. Deze baan staat voor een hele gezonde leefstijl. En toch worden ook op deze baan helaas 1 of 2 mensen getroffen door iets wat niemand wil. Maar de kans is vele malen kleiner.

Nu mag jij kiezen op welke baan jouw pion (jij dus) komt staan. Laat me raden. Ik denk baan één. Ik kies daar in elk geval wel voor. Dan heb ik tenminste de meeste kans om in het bowlingspel dat ‘leven’ heet, zo lang mogelijk gezond overeind te blijven.

Ik kies dus bewust voor een gezonde leefstijl omdat ik me daar heel goed bij voel. Niet zo afgemat moe en veel te zwaar zoals ik jaren ben geweest. Heb ik enige garantie? Nee, geen enkele. Ik vergroot wél mijn kans om lang te blijven staan.

Ben nu eens heel eerlijk naar jezelf. Op welke baan sta jij nu? Sta je al op baan één? Of toch nog op baan twee of drie.

Wil jij jouw kans op een lang & gezond leven vergroten? Het enige wat je hoeft te doen is 1 of 2 banen naar links opschuiven. En je de spelregels eigen maken. Ik geef je graag een hand om over te steken. Zodat je niet in de goot blijft hangen. Maar een heel mooi en nieuw plekje mag uitzoeken.

Wat je hiervoor moet doen? Vandaag nog in actie komen. Vraag een inspiratiegesprek aan, als jij een gezondere eetstijl wilt aanleren. Omdat je worstelt met je gewicht. Je energieniveau een opkikker kan gebruiken. Of omdat je last hebt van vage lichamelijke klachten. Samen bekijken we of ik iets voor jou kan betekenen. In elk geval krijg je enkele gratis tips.

Lijkt je dit wat? Klik hier voor meer informatie.

Liefs Willieanne

Ps. Wil je me live ontmoeten? Op vrijdag 17 geef ik de workshop ‘eten zonder diëten’. Klik hier voor meer informatie.

admin